Senioryoga med Stina

Jag har fördelen att träffa många seniorer i mitt arbete. Vilken härlig målgrupp! Det är människor som har varit med om en hel del i livet och som nu väljer att träna och ta hand om sig själva. Att få vara med i detta är en stor förmån.

När vi blir äldre förändras vår hälsa. Skelett och muskler börjar brytas ner redan i 20-, 30-års åldern. Därför blir det viktigare och viktigare för oss att röra på oss ju äldre vi blir. Man blir verkligen starkare och smidigare genom träning. Forskning visar att vår muskelstyrka ökar hos 103 åringar när vi tränar. Varför just 103 år kan man fråga sig. Det beror helt enkelt på att man inte har testat äldre personer än 103 år.

Många seniorer lider också av artros. För att minska smärtan är det bra med rörelse, rörelse som känns bra. Därför är det är så bra med yoga. För mig handlar yoga om att känna efter inåt, hur det känns just idag. Utifrån detta kan man sedan anpassa sitt yogapass så det blir så bra som möjligt för kropp och själ. Flera seniorer som jag träffar har aldrig yogat förut och jag får introducera dem i yogans fantastiska värld. Jag ser att de tycker om yogan och kan se leendet under passet, när man får till andningen och den härliga känslan i rörelserna. Jag ser glädjen och lugnet efter passet. Dessutom ser jag hur många utvecklas rent fysiskt. Från början är det till exempel svårt för många att sitta på yogamattan. Även om man sitter hur man vill är det svårt att sitta och sträcka på ryggen. Efter några yogapass ser jag dock en stor förändring. Dels har många hittat en position där de sitter bekvämt och dels har kroppen utvecklats, vilket gör det lättare att sitta.

En annan utmaning för många seniorer är att ta sig upp och ner från golvet. Vi anpassar därför senioryogan så att vi ska slippa gå upp och ner för mycket, men som allt annat i livet skiljer sig utmaningarna åt för deltagarna. Därför gör vi alla positioner på olika sätt, så att man själv kan välja den position som passar en själv bäst. Ett exempel på detta är att vi gör tre varianter av solhälsningen. En variant kan du se i filmklippet.
 
Blir du sugen på att prova senioryoga så startar vi en kurs den 17/1 13.15 som är 8 gånger.

Välkommen!