Vad innebär ett Mysore program?

Ett nytt år står för dörren. Vi i Ashtanga yoga teamet vill därför passa på att önska alla ett Gott Nytt År! Vi vill också säga grattis till dig som tränar Ashtanga yoga med oss i Ashtanga rummet! Det vill vi säga från hjärtat! Vi som jobbar här tillsammans brinner för det vi gör. Vi övar flitigt och efter bästa förmåga själva. I alla klasser vi leder hämtar vi inspirationen från den egna träningen.
För 6 år sedan när Ann flyttade till Malmö fanns det ingen traditionell Ashtanga yoga undervisning. Ashtanga yoga undervisades visserligen, men då av instruktörer som gått en kortare utbildning och inte hade kunskapen eller förtroendet att föra traditionen vidare.
Även om Ann, som har längst erfarenhet av att öva och undervisa (16 år) och som har fått förtroendet från traditionens mästare R. Sharath Jois, inte undervisar alla klasser i Mysore programmet, så är hon involverad i allas undervisning. Hon har möten på telefon eller "vis à vis", med alla mestadels dagligen. På så vis arbetar vi som ett team där Ann är mentor för hela teamet.
Johannes är den som har lett flest klasser på studion under hösten. I vår ska han fördjupa sin egen träning i två månader. Det hör också traditionen till - att på heltid vara elev.
När Johannes är borta kommer Ann fortsatt undervisa minst 3 morgon klasser per vecka. De övriga klasserna kommer delas upp mellan Helena, Gunilla och Maria.
När man har stått bredvid någon och själv övat, kan det ibland ta emot att få hjälp, tips och råd av någon som man kanske tycker att man kan mer än, eller åtminstone lika mycket. Samma reaktion brukar vara naturlig på vilken arbetsplats som helst där någon kliver in och blir guide, ledare eller chef.
Mitt mål med detta blogginlägg är att informera om vårens förändringar och att uppmuntra er utövare att fortsätta öva med ett nyfiket och öppet sinne.
Energin som vi tillsammans skapar i rummet lyfter oss alla. Det är en del av yogan att försöka förstå det.
De som började yoga med mig, har redan fått prova på att ha ett öppet sinne och ta in Johannes och hans sätt att undervisa på. Lika är det med de som börjat med Johannes.
Det är inte meningen att vi lärare ska kopiera varandra. Vi är alla unika och vi bidrar utifrån våra egna erfarenheter.
Min förhoppning är att vi ska hjälpa varandra att släppa Egon (dvs rädslor) lite till och våga komma och yoga som vanligt fast om några veckor med annan ledare på de klasser Johannes vanligtvis haft.
Det finns otroligt mycket att lära sig i det. Inte minst om sig själv.
Nedan en bild på ett budskap som är viktigt i livet. Och yoga är ju egentligen 24/7. R. Sharath Jois säger: "You shouldn't do yoga poses to get good at postures, the aim should be to live good." Och ett gott liv innehåller väl både kärlek och glädje?