Om att acceptera att det gör ont

Kroppen vill oss alltid väl. Har man ont någonstans så beror det så klart på något. Anledningarna till att man har ont kan vara hur många som helst t ex; det kan bero på en skada, felbelastning, för lite muskelatur, stress, spänningar, ilska, oförmåga att acceptera något, oförmåga att släppa på kontrollbehov, för lite rörelse, ensidig rörelse, obearbetad sorg, oförmåga att vara sann mot sig själv eller andra, oförmåga at ge och ta emot kärlek eller oförmåga att leva med hälsosamma rutiner.
När jag var 30 år och jobbade i telekombranschen hade jag alla möjliga problem med kroppen. Till saken hör att karriären gick bra, men jag uppskattade det inte och tyckte att livet var oest. Ett problem som uppstod var att jag fick en sorts knöl på handleden som började växa. Gangliong brukar det kallas för. Det gick så långt att jag fick hjälp av en arbetsterapeut på företagshälsan och även en tid för att operera bort knutan. Den värkte och smärtade ganska mycket.
Jag var på intet sätt oaktiv vid den tidpunkten. Träning har jag ägnat mig åt hela livet. Jag sprang milen på ca 40 min, tränade ofta på gymmet på lunchen, cyklade till jobbet så ofta jag kunde osv.
Men jag hade ont. Och allt stök med arbetsterapeut, hjälpredskap och operation med rehabilitering blev en väckarklocka för mig. Jag hade också en skadad rygg från en bilolycka i tonåren och stora problem med värk på grund av det mm.
Hur som helst blev handledsoperationen min väckarklocka. 30 år och redan gammal minns jag att jag tänkte.
Jag bläddrade i telefonkatalogen och hittade en yogalärare. Karin Schalander hette hon. Jag ringde upp henne och fick prata med en, som jag upplevde det, mycket bestämd och sträng kvinna.
Hon övertygade mig i alla fall att börja. Lite över 70 år visade det sig att hon var. Men jag kände mig äldre och klumpigare. Hon hade så hög vitalitet att hon skrämde mig.
Men jag fortsatte och 4 år senare hittade jag Ashtangayogan och Sharath som är min lärare sedan dess.
Det som hände när jag började yoga mera regelbundet var inte att all smärta försvann. Det gjorde väldigt ont på alla möjliga sätt och smärtan förflyttade sig märkte jag. Däremellan upplevde jag avspänning, total närvaro och lyckorus. Om jag inte hade upplevt det, vet jag inte om jag hade fortsatt.
Sharath brukar säga: ”Some pain, some you gain.” Och i Sadhana Pada som är det andra kapitlet i Yoga Sutra av Patanjali står det bland annat i första versen att smärta i utövandet av yoga skall ses som rening. Så klart beror det på vilken smärta det är, men kan du kan andas dig igenom smärtan så helar den dig.
I Ashtangarummet har vi försökt skapa en tillåtande och helande atmosfär där andningen är central. Alla är välkomma med alla möjliga problem och skavanker. Vi hjälper er igenom med vår närvaro och guidning. Träningen är lugn och meditativ.
Genom att arbeta sig igenom olika lager av skador och spänningar blir vi mer harmoniska. Alla celler i kroppen nybildas så det är fullt möjligt.
Och resan fortsätter. Bara för att jag har övat i 16 år dagligen betyder det inte att jag inte har saker att jobba med. Träningen pågår hela livet och det vi upplever och hur vi utvecklas i den, är subtilt.
Resultatet blir mera energi och högre vitalitet. Vem vet, kanske kommer jag skrämma någon med min höga energi när jag är 70 år, likt Karin Schalander skrämde mig?
Idag känner jag bara kärlek när jag tänker på henne.
Vi är alla människor och alla har vi något att arbeta med.
Välkommen du också!
Hälsningar från Ann och Ashtangateamet