fbpx
  • Lymfmassage

Lymfmassage

Lymfmassage är en enkel men effektiv metod som förbättrar funktionen i lymfsystemet. Det ger goda resultat vid svullnader i armar och ben eller trötthetssymptom.

Lymfmassage består av djupandning, lätta tryck samt strykningar i lymfflödets riktning som stimulerar transporten av överskottsvätska och slaggprodukter ut ur kroppen. De olika teknikerna i lymfmassagen hjälper både till att lossa på kompakt bindväv och öka lymfflödet.

Lymfsystemet fungerar bäst när man är avslappnad. Därför är behandlingen upplagd för att skapa lugn och hjälpa dig att slappna av på djupet.

 

Tecken på att ditt lymfsystem kan behöva lite extra omhändertagande är om du:

  • Känner dig tung och svullen
  • Ständigt är trött
  • Upplever en mental dimma och trötthet
  • Ofta drabbas av förkylningar och infektioner
  • Har värk och smärta
  • Har torr hy med utslag och eksem
  • Har domningar och pirrningar i armar och ben.

Lymfmassage är en behandling som passar alla. Det kan vara extra viktig för dig som har fått lymfknutor bortopererade eller strålats i samband med cancerbehandling; har någon typ ödem, primärt eller sekundärt; fibromyalgi; restless-legs; och trötthetssyndrom. Lymfmassage ges inte under pågående cytostatikabehandling.

Boka din lymfmassage

Om lymfsystemet
Lymfsystemet är kroppens reningsverk och en viktig uppgift är att transportera bort överskottsvätska och slaggprodukter (inflammationsämnen, döda celler, gifter mm) från kroppens vävnader. Det är också en viktig del av ditt immunförsvar och hjälper din kropp att bekämpa infektioner från virus och bakterier.

Om lymfsystemet är trögt hinner det inte ta hand om vätskan i den takt det fylls på ute i kroppen. När vätska och slaggprodukter blir kvar ute i kroppen kan inflammationer uppstå. Vätskan som samlas är omgiven av bindväv som blir mer kompakt med tiden. Tillsammans skapar detta en miljö i kroppen där cellerna och vävnaderna inte mår bra – ofta med ömhet, värk, svullnad som följd.

Läs mer om lymfsystemet och hur det fungerar här.

Lymfsystemet är ett levande system som hela tiden påverkas av vår livsstil och miljön vi lever i. Därför ett det viktigt att komplettera lymfmassage hos oss med regelbunden egenvård med enkla tekniker för lymfmassage hemma. Tillsammans ger det dig de bästa resultaten. Läs mer om egenvård här.