fbpx

Yinyoga

Yinyoga är en form av yoga som fokuserar på fascian dvs den djupa bindväven men även ligament, leder och ben. Det är en långsammare och mer meditativ typ av yoga, vilket ger dig möjlighet att se inåt och bli mer medveten om ditt sinne och kropp. Yinyogan gör det möjligt att stretcha leder samtidigt som du lär dig att andas igenom det obekväma och bli bekväm med dina tankar.

Utövandet av yinyoga är baserat på kinesisk filosofi och taoismens principer, vilket baseras på att det finns ett flöde av Qi, en form av energi i vår kropp. Genom att stretcha och fördjupa sig i ställningar öppnar vi upp möjliga blockeringar och låter energin flöda fritt i kroppen.

I utövandet av yinyoga är inte målet att röra sig fritt genom ställningar, utan ställningar hålls i cirka tre till fem minuter eller till och med 20 minuter åt gången. I utövandet försöker man nå de djupare vävnader därmånga av ställningarna fokuserar på områden som omfattar en led. t.ex höfterna, eller ryggraden.

Vilka är hälsofördelarna?

Det finns flera olika hälsofördelar med yinyoga, både mentala och fysiska. Nedan nämns några av de mest populära, allt från ökad rörlighet till att minska stress och oro och ångest.

Förlänger bindväven

När din fascia inte används tillräckligt mycket minskar elasticiteten, vilket kan leda till smärtor och stelhet. Om du försiktigt stretchar bindväven genom att hålla en yinposition en längre tid, svarar kroppen med att göra bindväven längre och längre.

Ökar flexibiliteten

Elastisk fascia och rörliga leder är vad som bidrar till ökad flexibilitet, vilket är en av de främsta fördelarna med att regelbundet utöva yinyoga. Eftersom att fascia behöver minst 120 sekunder av oavbruten stretching för att påverka elasticiteten så är yinyoga ett av de mest effektiva sätten att öka din flexibilitet och frigöra spänningar, då man ligger i positioner en längre tid.

Ökar din cirkulation

Genom att andas in i varje position och fokusera på de djupare vävnaderna, förs mer syre in i kroppen. Detta hjälper till att öka blodflödet och cirkulation.

Reducerar stressnivåerna

Många känner ett tillstånd av lugn efter ett yinyoga. Studier visar att yinyoga har en stor inverkan att reducera stress och oro samt minska riskerna för depression. Det aktiverar även det parasympatiska nervsystemet, vilket lugnar kroppen och saktar ner pulsen. 

Hur utövar man yinyoga?

Yinyoga utövar man i ett icke-uppvärmt rum. Det är därför väldigt lätt att göra var och när som helst. Nyckeln är att hålla varje position en längre tid, helst två till fem minuter eller ännu längre. När det kommer till själva positionerna är de flesta sittande eller liggande. Musklerna ska vara helt avslappnade, då kommer man bäst åt den djupa bindväven.

Försök att hitta lugnet i varje position och sakta sjunka in så mycket som möjligt i positionen för att komma åt den djupa bindväven. Det får inte göra ont och man ska inte känna smärta.

Andningen är en stor del av yinyogan. I yinyogan andas vi från andningsmuskeln diafragman. Varje gång du andas in ska du känna att mage och revben expanderar och varje gång du andas ut, dra in naveln mot ryggraden. En annan bra tumregel för den djupa andningen är att andas ut dubbelt så länge som du andas in.

I klassen Yin Healing Hands lägger läraren extra tid på assistering, handpåläggning och lätt massage, vilket hjälper dig att på ett mjukt sätt komma djupare in i kroppen.

Vem är det bra för?

Många av oss lever hektiska , stressiga och aktiva liv. Yinyoga är den perfekta balansen då det ger dig en lugnare, mer meditativ motsvarighet.

Yinyoga är även bra för de som lider av skador eller kroniska tillstånd. T.ex artros eller osteoporos eftersom att denna form av yoga är mer stärkande än många andra former av träning. Yin kan även vara en bra utgångspunkt för den som är intresserade av meditation eftersom man har mycket inre fokus.