fbpx

Hatha Yoga

Hatha yoga är en klassisk, fysisk och statisk yogaform där du tränar styrka och uthållighet genom olika yogapositioner. Hathayogan stärker din kropp, gör den smidigare och hjälper till att sätta igång ditt energiflöde. Varje yogaklass avslutas med avslappning (savasana). 

Man siktar i hathayoga på skapa balans i kroppens ”energisystem” för att uppnå fysisk och psykisk hälsa, balans och utveckling. Metoderna som används är reningsprocesser (shatkarma), kroppsställningar (asana), andningskontroll (pranayama), koncentrationsövningar och meditation.

Ordet hathayoga användes först i Hathayoga Pradipika, en skrift om yoga från 1400-talet. Ur hathayoga har flera av de moderna formerna av yoga vuxit fram som till exempel Bikramyoga, Ashtanga och Vinyasayoga.

Hatha är sanskrit och stavelsen ha betyder solen och tha månen. Ordet yoga betyder förening, och hathayoga är alltså en förening mellan solens (Shiva, det maskulina) och månens (Shakti, det feminina) principer. 

Hur utövar man hathayoga?

Ett hathayogapass innehåller fysiska rörelser i mjuka stående och sittande former som kombineras med meditation och andningsövningar (pranayama). Syftet med övningarna är att balansera samman kraften som kommer från ha – solen, och tha – månen. Positionerna i hathayoga har alltså motsatta energier som stimuleras när man öppnar och stänger muskulatur och leder. 

Träningen gör att kroppen blir mjuk, stark och flexibel genom regelbunden utövning. Intensiteten under passet är lugnt och positionerna utförs under något längre tid än vad man gör i många andra mer dynamiska och fysiska yogaformer tex vinyasa.

Klasserna utgår från en av läraren vald intention och ett tema. Utifrån dessa vävs olika rörelser i sekvenser som följer temat. Vid utövande av Hatha yoga är det fokus på att vara närvarande och lägga märke till vad positionerna gör med kroppen och sinnet. Om en obehagskänsla dyker upp i en position, kanske för att den utmanar ett stelt område, handlar Hatha yogan om att andas igenom det och stanna kvar i positionen istället för att instinktivt backa tillbaka. 

Hatha yoga – precis som de flesta yogaformer – passar dig som söker balans mellan kropp och sinne och vill ha en fysisk klass i kombination med meditation. Yogaformen är fri från tänk om prestation så det passar perfekt om du vill ge dig själv en härlig stund på mattan med både stärkande positioner, stretch och övningar för andningen.

Hathayoga är en av våra öppna klasser. Ta en titt i schemat och hitta en nivå och tid som passar dig. Vi erbjuder klasser i hathayoga både för dig som nybörjare och för dig som är lite mer erfaren. Våra tre klassformat är Hatha Gentle, Hatha Basic och Hatha Flow. I klasserna med myofascial release använder vi tennisbollar för att lösa upp spänningar i bindväven.