fbpx

Gravidyoga

Under graviditeten händer mycket i både kropp och sinne, därför kan det vara en bra tid att blicka inåt. Genom att fokusera på en balans mellan dessa, kan utövande av gravidyoga hjälpa dig att släppa på stress och spänningar samt minska vanliga symptom som illamående och ryggsmärta. Vår kurs i gravidyoga förbereder både din kropp och sinne inför förlossningen.

Du behöver inte vara erfaren yogautövare för att känna av de positiva effekterna av gravidyoga. En stor fördel med att gå i grupp är att du får kontakt med andra blivande mammor.

7 fördelar med att utöva Gravidyoga

Det finns ett antal fördelar att regelbundet utöva gravidyoga fram till födseln.

  1. Gravidyoga ökar flexibiliteten

Gravida kvinnor som regelbundet utövar gravidyoga får generellt ett mer hälsosamt sinne och lättare att ta sig an förlossningen och graviditeten. En fördel med yogan är att kroppen blir mer flexibel vilket möjliggör att man kan använda olika positioner under förlossningen. Smärtan vid förlossningen kan även reducerad då lederna blir mer elastiska av yogan.

  1. Gravidyoga ökar cirkulationen

Genom att regelbundet sträcka och böja på dig vid utövning av yoga så ökar cirkulationen i kroppen. Detta hjälper till att motverka att för mycket vätska samlas i kroppen. T.ex svullnaden i fötter kan reduceras, vilket är väldigt vanligt under graviditet.

  1. Gravidyoga minskar stress

Yoga är allmänt känt för att minska stress och ingiva ett lugn, och gravidyoga gör detsamma. Desto lugnare du känner dig under graviditeten, desto bättre är det för både din egen hälsa men även bebisens.

  1. Gravidyoga förbättrar din hållning

Utövandet av yoga stretchar både rygg och axlar, vilket förbättrar din hållning. Detta kan reducera och motverka ryggproblem, något som är mycket vanligt hos gravida kvinnor.

  1. Gravidyoga förbereder dig inför födseln

Syftet med vår kurs i gravidyoga är att förbereda dig inför födseln! Kursen hjälper dig hitta en kroppsmedvetenhet och minskar oro.

  1. Gravidyoga förbättrar din sömn

Regelbundet utövande av yoga förbättrar sömnen. Detta kan hjälpa gravida kvinnor som ofta har problem med sin sömn.

  1. Gravidyoga stärker dina muskler

Om du har yogat regelbundet under graviditeten så kommer du fortfarande märka positiva effekter efter födseln. Yogan kommer ha stärkt dina magmuskler och hjälpt dig bygga upp styrka i bäckenbotten.

Hur du börjar

Om du är ny till yoga är det bra att gå en kurs för att lära dig hur du ska utöva yoga på ett säkert sätt. Vi har gravidyogakurser som startar ungefär en gång i månaden. 

För dig som redan går på yogapass, var noga med att berätta för din instruktör att du är gravid så att de kan hjälpa dig modifiera positionerna.

Du kan även utöva yoga hemifrån med vår förinspelade kurs (se nedan) men se till att hålla dig till de angivna instruktionerna. 

Är gravidyoga säkert?

Yoga under graviditeten är säkert – dock ska det inte förekomma smärta eller yrsel under eller efter yogan. Blir du yr är det bra att ta en paus eller minska din träning och kontakta din barnmorksa. 

Följ dessa tipsen för att hålla din och ditt barns hälsa säker under gravidyogan:

Håll det enkelt

Gör inte positioner som känns obekväma. Det finns vissa saker att undvika när man utför positionerna. T.ex att ligga på mage när man är gravid är olämpligt. Djupa ryggböjningar eller övningar där man starkt aktiverar magmusklerna är bra att undvika. Även positioner som involverar balans ska utföras med stor försiktighet. 

Ta det lugnt

Under yogan ska magmusklerna försöka hållas avslappnade och fokusera istället på sätesmusklerna, vilka försvagas under graviditet. Gör det som känns bekvämt och använd kursen till att slappna av, stretcha och träna utan att överanstränga dig själv.

Ta det i din takt

FYSS rekommenderar att gravida kvinnor ska försöka utöva minst 150 minuter av medelintensiv fysisk aktivitet varje vecka.

Har du däremot en ökad risk för tidig födsel eller vissa medicinska tillstånd, t.ex hjärtproblem eller problem med ryggen är det bäst att konsultera med din läkare eller barnmorska innan du påbörjar gravidyoga.

Gravidyoga online

Vår gravidyogakurs är mycket populär och blir ofta fullbokad. Ibland kan det kännas tryggt att yoga hemma istället för att komma till studion. Flera av kursstarterna kan du boka som endast online deltagande, till något reducerat pris på 999 kr. Då är du med på livestreamade klasser enligt din kursplan. 

Nu finns också vår kurs i Gravidyoga att köpa som förinspelad onlinekurs bestående av 5 kurstillfällen för 595:- Du får 5 förinspelade kurstillfällen och kan själv välja när och var du ser kursen. När du köpt kursen kommer du att få en länk till vårt digitala kursbibliotek. Länkarna till biblioteket gäller 6 veckor från genomfört köp.

Du kan göra ditt köp genom att maila oss på studion@studiofrid.se så löser vi resten.