fbpx

YOGA MALMÖ

Vill du yoga i Malmö? Studio Frid är Malmös äldsta yogastudio och erbjuder förutom yoga även mindfulness och pilates. Här arbetar välutbildade och engagerade yogalärare som delar sin passion för yoga med dig. Oavsett om du är nybörjare eller har praktiserat yoga länge har vi klasser och kurser som passar för dig.

Yoga handlar inte om prestation, utan om att lära känna sig själv och må bra. Därför passar yoga för alla och vi vill vara en yogastudio där alla kan hitta sin yogaform och sin väg till ett hållbart välbefinnande.

Vår yogastudio i Malmö

Vår yogastudio i Malmö finns i fräscha rymliga lokaler på Köpenhamnsvägen 46. Lokalerna är handikappanpassade och har tre yogasalar och en mindre sal som används för pilates reformer. Det finns omklädningsrum för herr och dam, med dusch och bastu. 

Vi har verksamhet såväl förmiddagar som eftermiddagar, kvällar och helger.

Du kan antingen välja att gå på öppna yogaklasser eller våra yogakurser. Självklart går det bra att kombinera de öppna klasserna med kurserna. Möjlighet till personlig yogaträning finns också.

Vad är yoga?

Yoga är en uråldrig livsfilosofi med rötterna i det gamla Indien. Den är ett helt system för personlig och andlig utveckling, där den fysiska träningen bara är en liten del. Idag har yogan blivit mycket populär då den hjälper oss att hantera många av livets utmaningar som hälsa, stresshantering och hur man lever ett liv i balans.

Ordet yoga är sanskrit och betyder ungefär “att förena”. Det kan man tolka som att yogan hjälper oss att känna oss hela, men också att vi själva upplever att vi är en del av en större helhet.

Patanjalis skriftsamling Yoga Sutras brukar man ibland beskriva som yogatraditionens bibel. Här presenterar Patanjali “the eight limbs of yoga”, där nummer 3 är de fysiska övningarna, asanas, och nummer 4 pranayama, andningsövningar. De övriga innehåller moraliska och etiska principer som asteya (man ska inte stjäla) och samtosha (förnöjsamhet, att vara tillfreds med livet som det är). Den sjunde grenen handlar om meditation, som också är en viktig del av den yogiska livsfilosofin.

Passar yoga för mig?

Det finns en yogaform som passar för så gott som alla. Gammal eller ung, kvinna eller man, smidig eller stel. Det är en myt att man behöver vara vig för att utöva yoga. Över tid kommer yogan att göra dig smidigare, men när du kommer så långt kommer du redan ha upptäckt att yoga handlar om välbefinnande och balans, snarare än prestation. Prova på en månad hos oss där du antingen kan yoga i Malmö eller online. Du kan då testa alla former av yoga som finns i våra öppna klasser!

Vilka fördelar finns med att regelbundet utöva yoga?

Idag upptäcker fler och fler de många fördelarna med yoga. Det kommer också alltmer forskning som bekräftar de positiva effekterna som yoga har på vårt välmående och vår hälsa.

Mindfulness

Något som skiljer yoga från annan fysisk träning är hur man utför de fysiska övningarna, asanas, synkroniserat med andningen. Det ger en ökad medvetenhet om den egna kroppen och blir en effektiv övning av mindfulness, medveten närvaro.

Motverka stress

Yoga kan för förbättra vårt allmänna hälsotillstånd och hjälper till att motverka stress, förbättra vår sömn och vår mentala hälsa.

Idag är stress och psykisk ohälsa stora problem i vårt samhälle. Många upplever större lugn och mer välbefinnande när de har börjat med yoga. Även inom vården används vissa former av yoga, till exempel MediYoga, för att förebygga och behandla stress.

Bättre sömn

Ett lugnande yogapass kan göra det lättare att sova och göra sömnen bättre. Då sömnen i sig är mycket viktig för vår hälsa och hur vi fungerar i vardagen, kan yogan väsentligt öka din livskvalitet.

Bota eller lindra huvudvärk

Eftersom yogan hjälper till att släppa på spänningar är det ofta effektivt mot huvudvärk. Det finns till och med särskilda program, sk migränyoga, som förebygger och lindrar migrän.

Förebygga och behandla ryggproblem

Yoga kan också förebygga och behandla rygg- och nackproblem genom att stärka kroppen, göra dig smidigare och släppa på spänningar.

Källa: NCCIH – National Center for Complementary Health and Integrative Health

Vilka typer av yoga erbjuder vi?

Det finns en rad olika typer av yoga och det tillkommer hela tiden nya variationer. Här är en beskrivning av några av de vanligaste.

Hathayoga

Hathayogan är en traditionell yogaform från vilken de flesta andra yogaformer stammar. Det är lugna rörelser som utförs i kombination med andningsövningar för att skapa balans mellan den kvinnliga och manliga energin, mellan anspänning och avspänning. På Studio Frid finns flera klasser i hathayoga.

Yinyoga

Yinyoga är en stillsam och meditativ form av yoga där alla positioner utförs sittande eller liggande. Man håller varje position lite längre, i 3-5 minuter, så att man kommer åt kroppens fascia, bindväv, och ligament. I yinyogan vävs också traditionell kinesisk medicin in och de balansering av de sk meridianerna ökar flödet av energi i kroppen. På Studio Frid finns både klasser och kurser i yinyoga.

Restorative yoga

Restorative yoga är en mycket lugn yogaform där man når en djup avslappning och aktivering av kroppens parasympatiska nervsystem. Själva namnet Restorative betyder återhämtning och det är precis det som restorative yoga erbjuder.

Vinyasa

Vinyasa är en flödande form av yoga som bygger på positionerna i hathayogan, men man förflyttar sig mellan positionerna i ett mjukt flöde i takt med andningen. Man kan tycka att vinyasan påminner om ashtangayoga, men är friare och innehåller inte några fasta positioner eller sekvenser. På Studio Frid hittar du Vinyasa yoga bland de öppna klasserna.

MediYoga

MediYoga är en yogaform som utvecklats i Sverige och används idag på många ställen inom vården för behandling av bla utmattning och psykisk ohälsa, men även vid hjärt- och kärlsjukdomar och ryggproblem. Effekterna är väl dokumenterade i forskning. På Studio Frid finns MediYoga båda som kurs och på bland det öppna klasserna.

Du kan även yoga online på Studio Frid i Malmö

På Studio Frid har du möjlighet att välja att vara med på våra öppna klasser online. Tryggt och bekvämt för dig som av någon anledning inte kan eller vill komma till studion. Läs mer om hur du deltar i yoga online på Studio Frid här.