fbpx

Kundalini

Kundaliniyoga är en form av yoga som fokuserar på att aktivera och balansera kroppens energisystem, särskilt den så kallade ”kundalini-energin” som sägs vara vilande vid basen av ryggraden. Målet med Kundaliniyoga är att låta denna energi stiga upp genom ryggraden och aktivera de olika chakrorna, eller energicentra, längs vägen för att främja andlig utveckling och självläkning.

Kundaliniyoga utövas genom en kombination av fysiska övningar, andningsövningar, meditation, och sång (mantran) för att skapa en helande och förstärkande upplevelse. Denna yogastil betonas ofta som en mer spirituell och kraftfull praktik än vissa andra traditionella yogaformer.

Hur går en kundaliniklass till?

En typisk Kundaliniyogaklass kan se ut så här:

 1. Uppvärmning: Klassen börjar med en uppvärmning för att förbereda kroppen för de kommande övningarna. Det kan innehålla enkla stretchingövningar och andningsövningar.
 2. Kriya: En kriya är en serie övningar som syftar till att påverka en specifik aspekt av kroppen och sinnet. Varje kriya fokuserar på olika områden, såsom att stärka ryggraden, balansera hormoner eller öka energinivån.
 3. Andningsövningar: Kundaliniyoga inkluderar ofta olika typer av djup andning för att påverka energiflödet och lugna sinnet.
 4. Meditation: Meditationsövningar används för att stilla sinnet, öka medvetenheten och ansluta till det inre själv. Det kan innebära repetition av mantran, fokusera på andningen eller visualiseringar.
 5. Avslappning: Efter den aktiva delen av klassen följer en avslappning för att integrera de uppnådda fördelarna och ge kroppen och sinnet en chans att vila.
 6. Avslutningsmantra: Klassen avslutas ofta med ett mantra eller en sång för att avsluta sessionen på ett positivt och meditativt sätt.

Kundaliniyoga utövas vanligtvis i kläder som är bekväma att röra sig i och kräver inte någon speciell utrustning förutom yogamatta och bolster. Eftersom det finns många olika kriyas och meditationer, kan klasserna variera mycket beroende på instruktörens stil och tema.

Vem är Kundalini särskilt bra för?

I kundaliniyoga tror man på existensen av en vilande energi, kallad ”kundalini”, som ligger i ryggraden. Genom yogapraktiker och meditation strävar man efter att väcka och föra denna energi upp längs ryggraden och genom de olika energicentren, kallade ”chakran”. Detta sägs kunna leda till ökad medvetenhet, inre balans, ökat fokus och en djupare anslutning till sig själv och universum.

Kundaliniyoga sägs vara bra för dig som är intresserade av en holistisk och spirituell approach till hälsa och välbefinnande. Det kan vara särskilt fördelaktigt för dig som söker:

 1. Stresshantering: Kundaliniyoga inkluderar andningsövningar och meditation som kan hjälpa till att minska stress och ångest.
 2. Energiaktivering: Denna yogaform fokuserar på att öka energinivåerna och vitaliteten i kroppen.
 3. Ökad medvetenhet: Genom meditation och andningsövningar kan kundaliniyoga hjälpa människor att utveckla ökad medvetenhet och närvaro i sina liv.
 4. Fysisk hälsa: Övningarna inom kundaliniyoga involverar ofta både fysisk rörelse och statiska positioner, vilket kan förbättra styrka, flexibilitet och balans.
 5. Spirituell tillväxt: För dem som söker en djupare spirituell upplevelse och ökad självkännedom kan kundaliniyoga vara till hjälp.