fbpx

LÄR DIG HUVUDSTÅENDE | SIRSASANA

Med Sofia Lindgren Cortés
24 september

Under denna workshop går vi igenom “Kungen av alla Asanas” – Sirsasana. En till en början utmanande position som med tidens gång och med träning, kommer kännas mindre kämpig och mer lugnande.

Men varför kallas den då “Kungen”? Varje yogapositon (Asana) bär på en djupare innebörd som vi kan börja skönja om vi gräver lite djupare i själva namnet på positionen. Idén om Yin & Yang hjälper här till att kunna greppa varför huvudstående kallas för det den gör. När du intar denna position så blickar du nämligen ut och bort från dig själv. Detta är av Yangkaraktär –det extroverta, agerande och fysiska.  I ”Drottningen” Skulderstående däremot, har du blicken riktad inåt mot dig själv vilket är förknippat med Yin – introception, det mjuka och långsamma.

En annan anledning till positionens namn grundas i förståelsen av chakrasytemet. När man praktiserar huvudstående stimuleras huvudets mittpunkt där Sahasrara/Kronchakrat är belägen. Kronchakrat står för visdom, andlighet och det högre medvetandet och är det sjunde och högsta av kroppens sju primära chakran. 

Med denna djupare förståelse blir positionen mer än bara en fysisk utmaning, utan ett sätt att fördjupa sin yogapraktik och allt vad det innebär. 

Varför praktisera huvudstående?

Att praktisera huvudstående innebär till en början tålamod – goda saker tar tid och det är en svår position att bemästra, men inte omöjligt! Finns viljan att lära sig denna position kommer mödan vara värd då den stärker självförtroendet, självkontrollen och skapar inre lugn och balans. Du vänder inte bara på perspektivet utåt, utan även det inre perspektivet– ditt känsloläge kan vända! Är du stressad, deppig eller ofokuserad kan huvudstående hjälpa dig att ställa om och höja känslor som närvaro och glädje istället! 

För vem? 

Den här workshopen lämpar sig för dig som är van yogautövare. Kanske har du testat på huvudstående tidigare eller är nyfiken på det? Workshopen välkomnar den som vill finslipa sina tekniker såväl som den som vill utforska yoga- inversioner som en del av sin praktik.

Du får med dig verktyg till att känna dig säker på att fortsätta praktisera på egen hand, även om positionen kanske inte bemästras under denna workshop. Viktigt är att du inte sätter någon press på dig själv och att vi kommer bort från ytliga mål och prestationer. Att bemästra Sirsasana är ett livslångt lärande som får ta tid. Resan är målet i yogan. 

OBS! Huvudstående bör undvikas om du har nackproblem, är gravid, har svår migrän, högt blodtryck eller hjärtproblem.

NÄR: 24 september kl 15.30-17.30

INVESTERING: 345kr

Lärare på workshopen är Sofia Lindgren Cortés

Ta gärna på dig mjuka, bekväma kläder som du både kan röra dig och slappna av i. Ta med en egen yogamatta. Har du ingen matta, kan du hyra av oss för 40kr.

Boka din plats HÄR.

Skapa nya perspektiv!

Om Sofia

2012 prövade Sofia yoga första gången. Hon reste runt i Syd- och Nordamerika och blev introducerad till sina första yogapositioner. När hon kom hem till Sverige började Sofia praktisera Kundaliniyoga i Umeå. Kundalinin blev en start till en kontinuerlig yogapraktik. Sofia hittade till Ashtanga Mysore-Style och blev förälskad i denna utmanande yogastil. Styrkan, både den fysiska och mentala, är något som hon bär med sig än idag, trots att Vinyasa och Yin nu är Sofias huvudsakliga stilar.

2018 reste Sofia till Indien för att utbilda sig till yogalärare. Sedan dess har hon vidareutbildat sig inom Yinyoga och Thaimassage. Att stå på huvud med styrka och fokus, ligger Sofia varmt om hjärtat.